Jak zdrowo żywić kota|pierwsza
Opis
Przez wielu lat uważało się, że koty nie potrzebują dokarmiania. Zdobywały jedzenie samodzielnie, polując.
Gospodarze z czasem zauważyli, że w porach dojenia mruczki zjawiają się w oborach. Zaczęli im więc dawać mleko .Wraz z nim pojawiła się kocia miska i… zaczęła się historia kociego żywienia.
W dzisiejszych czasach na sklepowych półkach oraz sklepach internetowych, można zobaczyć różnorodne produkty żywieniowe dla kota. Ale czy wszystkie one są dobrze zbilansowane i odpowiedne dla naszego kota?
Pani Małgorzata Biegańska-Hendryk bazując na swoim wykształceniu oraz doświadczeniu w kociej bechawiorystyce, dzieli się swoją wiedzą nt. kociej diety.
W pierwszej części dowiesz się więcej nt.:
- Anatomia i fizjologia układu pokarmowego kota
- Cechy kociej diety naturalnej (Białko, Tłuszcze, Węglowodany, Witamini i składniki mineralne)
- Pojęcie diety zbilansowane
W drugiej części dowiesz się więcej nt.:
- Rola wody w organizmie i diecie kota
- Mikroflora przewodu pokarmowego i jej wpływ na zdrowie kota.
- Składy karm komercyjnych – co się za nimi kryje?
- Różne modele żywieniowe – dieta puszkowa
- BARF, Whole Prey, Franken Prey – co wybrać?
Trzecia część to część praktyczna, wykorzystująca wiedzę zdobytej z I i II części. Dowiesz się :
- Co zawiera część główna etykiety
- Co zawiera część statutowa etykiety
- Skład surowcowy karm suchych i mokrych
- Analiza chemiczna
- Zapotrzebowanie kaloryczne i dawki pokarmowe
- Przykłady i praktyka